Siirry sisältöön

Museot

Kulttuuritoimi vaalii myös paikallista kulttuuriperintöä museoiden kautta. Kunnassamme on kaksi museota: Kotiseutumuseo sekä Kollaa ja Simo Häyhä –museo. Museot sijaitsevat perinteikkäällä Miettilän kasarminkankaalla, jonne on rakentumassa ainutlaatuinen Rautjärven sotahistoriaa esittelevä museoalue.

Kollaa ja Simo Häyhä -museo

Kollaa ja Simo Häyhä -museo sijaitsee Rautjärven historiallisella Miettilän reservikasarmialueella. Museolle pääsee Niskapietilän museotietä pitkin tai 6-tieltä kääntyen Rautjärven kirkon suuntaan. Osoite: Kuntalanraitti 32, 56710 Miettilä.

Museo on perustettu Rautjärven Kollaan veteraanien muistolle ja se keskittyy esittelemään talvisodan Kollaan taisteluja sekä Rautjärven miesten osuutta siellä.

Museon alakerrassa on pysyvä näyttely kuuluisasta tarkka-ampujasta Simo Häyhästä. Museon Häyhä-kokelma on laaja ja sisältää mm. sotilasaseita, valokuvia, henkilökohtaisia esineitä ja palkintoja. Toisen huoneen ovat Miettilän Martat sisustaneet 1930 – 40 -luvun kodiksi tarvittavine esineineen. Huoneessa on helppo tehdä aikamatka vanhempien ja isovanhempien lapsuuteen ja vertailla muutoksia nykylapsen ja nuoren kotielämään. Tässä tilassa toimii myös museokahvio.

Museon yläkerrassa on nähtävillä varsin kattava talvisodan Kollaan taisteluun liittyvä näyttely. Ensimmäinen huone kertoo Kollaan taistelujen henkilöhistoriasta ja toinen esittelee tarkemmin ko. taisteluihin liittyvää historiaa. Esillä on valokuvia, henkilöluetteloita, esineistöä, asusteita, muistotaulu kaatuneille sekä taistelun tilannekarttoja. Museon edustalla lipputangon molemmilla puolilla on talvisodan aikaiset kanuunat. 

Kotiseutumuseo

Kotiseutumuseo sijaitsee Sotahistoriakeskus Komendantissa Miettilän kasarmialueella. Komendantissa eli aiemmin Kuntalana tunnetun rakennuksen näyttelytilassa on kotiseutumuseon esineistöstä koottu teemanäyttely. Museossa esillä oleva teemanäyttely Kotirintama ja Evakkotaival esittelee alueen paikallishistoriaa.  

Näyttely on avoinna kesä-elokuussa ti-la klo 10-17.


Kotiseutumuseon historiaa
Rautjärven kirkon kupeessa sijaitsevassa vanhassa pitäjäntuvassa toimi Rautjärven kotiseutumuseo vuodesta 1978 vuoteen 1996 asti, jolloin rakennus suljettiin korjaustöiden vuoksi.

Vuonna 1998 koko Rautjärven museotoiminta päätettiin keskittää Miettilän reservikasarmialueelle. Miettilän vanhaan terveystaloon on kunnostettu kolme huonetta kotiseutunäyttelyä varten. Näyttely koostuu kunnanalueella maa- ja kotitaloudessa käytetyistä esineistä ja tekstiileistä, jotka ovat pääosin peräisin 1800-luvun lopulta ja 1900- luvun alkupuolelta. Esineistöä n. 750 kpl.

Vapaa pääsy

Yhteystiedot:
kulttuurin toimipiste, p. 040 624 5313

Kotiseutumuseon osoite:
Kuntalanraitti 8
56710 Miettilä