TE2025 uudistus
Työllisyyspalvelut siirtyvät kuntien vastuulle 1.1.2025. TE-toimistojen palvelut sekä ELY-keskuksen työllisyyskoulutuksen hankinta siirtyvät kunnille tai kuntien yhteisille työllisyysalueille. Uudistuksen tavoitteena on palvelurakenne, joka edistää työnhakijoiden nopeaa työllistymistä sekä takaa yrityksille hyvät toimintaedellytykset hyödyntämällä kuntien palvelutarjontaa. Rautjärvi on osana yhtenäistä Etelä-Karjalan työllisyysaluetta.
Etelä-Karjalan työllisyysalueella TE-palvelut tullaan järjestämään vastuukuntamallilla, jossa työllisyysalueen isäntäkuntana toimii Lappeenranta. Imatralla sijaitsee kiinteä toimipaikka. Muihin kuntiin tuodaan palveluja digitaalisesti. Vastuukuntamallissa palvelujen järjestämisestä sovitaan työllisyysalueen kuntien kesken ja yksi kunta, Etelä-Karjalassa Lappeenranta, toimii vastuukuntana työvoimaviranomaisena.
Tavoitteena on kaikkien maakunnan toimijoiden sitoutuminen yhteiseen toimintaan: päällekkäisyyksiä poistetaan ja luodaan selkeät palvelupolut asiakkaille yhden luukun periaatteella. Taustalla on Elinvoimaa Etelä-Karjalaan -hanke.
TE2025 uudistus synnyttää lisäksi laajemman palvelukokonaisuuden: maakunnallisen elinvoiman, työllisyyden ja kotouttamisen ekosysteemin. Palvelukokonaisuudessa kuntien muut palvelut kuin muiden toimijoiden tarjoamat palvelut muodostavat mahdollisimman toimivan kokonaisuuden työn ja työn tekijöiden kohtaannon tueksi. Maakunnan yritys- ja elinkeinopalvelut muodostavat yhteisen verkoston yhden luukun periaatteella. Samalla rakennetaan osaamisen kehittämisen palvelujen verkosto: ammattiopisto Sampo toimii myös InHouse partnerina työllisyysalueelle. Hyvinvointialueen ja järjestökentän roolit määritellään tarkemmin.
- Työllisyyspalvelut ottavat huomioon paikallisen työvoimatarpeen
- Rakenne- ja pitkäaikaistyöttömyyteen vaikuttavat toimenpiteet
- Kunnan kyky toimia itsenäisesti ja ennakoivasti työntekijöiden ja työnantajien kohtaamisessa
- Ammatillisen osaamisen ja alanvaihdon tukeminen paikallisilla oppimisympäristöillä, esim. Plan B -hanke
TE2025 -uudistuksen yhteydessä on tavoitteena toteuttaa maakunnallisesti yhteneväiset palvelut niin, että ottamalla yhteyttä maakunnalliseen numeroon tai ekosysteemin toimijaan asiakas ohjataan oikeaan palveluun. Samalla pyritään siihen, että yrittäjille suunnatut palvelut ovat yhteneväiset eri puolilla maakuntaa. Tavoitteena on elinkeinoelämän edellytysten ja kilpailukyvyn parantaminen koko maakunnassa.
Uudistuksen tavoitteena on palvelurakenne, joka edistää parhaalla mahdollisella tavalla työntekijöiden nopeaa työllistymistä ja lisää työ- ja elinkeinopalvelujen tuottavuutta, saatavuutta, vaikuttavuutta ja monipuolisuutta.
TE-palvelujen siirto kunnille tuo palvelut lähemmäksi asiakkaita. Kun työllisyyspalvelut, kunnan koulutuspalvelut, kotoutustumispalvelut sekä elinkeinopalvelut ovat saman järjestäjän vastuulla, tukevat palvelut nopeamman työllistymisen tavoitetta. Kunnilla on hyvät lähtökohdat tarjota asiakkaille kohdennettuja ja paikallisten työmarkkinoiden tarpeisiin sopivia palveluja.
Uudistuksella tavoitellaan myös yritysten kasvun turvaamista kohtaanto-ongelmaan ratkaisuja hakemalla, työllistymisen tehostumista, kuntien elinvoiman lisääntymistä sekä työllisten määrän lisääntymistä.
Sanna Natunen, työllisyysjohtaja, Etelä-Karjalan työllisyysalue
puh. 040 522 9373, sanna.natunen@lappeenranta.fi
Johanna Ilmoni, muutosjohtaja
puh. 040 754 4710, johanna.ilmoni@lappeenranta.fi