Lahnasenkoski
Lahnasenkoski sijaitsee keskimmäisenä Hiitolanjoen koskista. Siellä on Suomen vanhin puurakenteinen voimalaitos vuodelta 1911, joka oli käytössä lähes alkuperäisellä koneistollaan 2000-luvulle. Voimala tuotti sähköä valtakunnan verkkoon 31.7.2022 saakka. Lahnasenkosken pato purettiin syksyllä 2022.
Lahnasenkoski – historiallinen koski palautuu luonnontilaan
Lahnasenkoski on lyhyt mutta vaikuttava koski, putouskorkeudeltaan yli 5 metriä. Se on saanut uuden elämän vaelluskalojen vapaana väylänä: vuonna 2022 toteutettu ennallistamishanke palautti kosken luonnonmukaiseen tilaan ensimmäistä kertaa yli vuosisataan. Kosken alapuolelle on muodostunut laaja Lahnasen suvanto - nimi perustunee kala-apajaan.
Lahnasenkosken teollinen vesivoimakausi 1911 – 2022
Lahnasenkosken juuret ulottuvat aikaan, jolloin koski toimi myllyjen voimanlähteenä 1800-luvulta 1900-luvun alkuun. Vuonna 1911 siitä tuli kuitenkin teollisuuden edelläkävijä. Se oli Suomen ensimmäinen puurakenteinen vesivoimalaitos, joka toi sähkömoottorien voiman Simpeleen puuhiomolle. Voimalaitoksen alkuperäiset koneistot ja rakenteet kertovat kiehtovaa tarinaa vesivoiman ja teollisuuden yhteisestä historiasta.
Voimalaitos toimi yli vuosisadan, kunnes sen voimalatuotanto päättyi 2022, jolloin koskialue valmistautui uuteen rooliinsa osaksi luonnon monimuotoisuutta. Vuonna 2017 omistajaksi tuli Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö.
Lohikalojen vapaa kulku – uusi aikakausi 2022 - nykyhetki
Lahnasenkoski on nyt paikka, missä voit kokea luonnon uudestisyntymisen. Padon purkamisen jälkeen rakennettu pohjakynnys ja luonnonmukaisesti muotoillut kivirakenteet luovat lohikalojen kululle täydelliset olosuhteet. Ensimmäiset emolohet palasivat koskeen jo kaivinkoneiden ollessa vielä töissä, ja keväällä 2023 koskessa kuoriutui ensimmäinen uusi sukupolvi lohenpoikasia. Alueella on nyt useita aareja lohikalojen kutualuetta ja poikaslaskennat ovat osoittaneet vaelluskalojen palanneen kutualueilleen.