Ritakoski
Ritakosken voimala valmistui Ylä-Ritakosken myllyn paikalle vuonna 1921. Voimala toimi 100 vuotta - Ritakosken voimalapato purettiin viimeisenä Hiitolanjoen kolmesta voimalasta, ja koko urakka kosken alueella valmistui joulukuun alussa 2023.
Ritakoski – portti Hiitolanjoelle
Ritakoski on yksi Hiitolanjoen ainutlaatuisista koskikohteista. Se on kokenut merkittävän muutoksen matkallaan historiasta nykypäivään. Ritakosken teollinen vesivoimakausi ajoittuu vuosille 1921-2023. Hiitolanjoen merkittävä ennallistamishanke on palauttanut luonnonmukaisen kosken ja avannut Hiitolanjoen vesistön yläosat lohikalojen lisääntymiselle ensimmäistä kertaa yli vuosisataan. Ritakosken pato purettiin viimeisenä kolmesta koskesta vuonna 2023, ja joki avautui vaelluskalojen vapaalle nousulle.
Historiaa ja perintöä kosken äärellä
Ritakoski on historian ja kulttuurin kyllästämä paikka. Alueen nimi "Rita" viittaa entisaikojen pyyntimenetelmiin, ja kosken varrella on eletty aktiivista elämää. Ritakosken molemmissa osissa toimi myllyjä aina 1900-luvun alkuun saakka, kunnes teollinen vesivoimakausi alkoi vuonna 1921. Vaikka voimala on nyt historiaa, sen aikakauden jäljet, kuten marmorinen valvontataulu ja alkuperäisiä koneistoja, ovat yhä nähtävissä.
Luontoelämyksiä ja vaelluskaloja
Ritakosken ennallistaminen on luonut luonnonystävien unelmakohteen. Kosken yläosaan tuodut kiviainekset ja sora jäljittelevät luonnonmukaista koskea. Kosken pohjakynnys ja luonnonmukaisesti muotoillut kiviainekset tarjoavat ihanteelliset olosuhteet vaelluskalojen lisääntymiselle. Lisäksi alueelle syntyneet poikastuotantoalueet ovat tärkeä osa Hiitolanjoen ekosysteemin elpymistä.
Ritakoski on nyt yksi harvoista Etelä-Karjalan paikoista, missä voit nähdä lohikalojen kutua luonnollisessa ympäristössään.