Miettilän Kasarminkangas

Miettilän Kasarminkangas

Miettilän Kasarminkangas on ainutlaatuinen Rautjärven sotahistorian keskittymä. Kasarmialue muodostuu rakennus- ja miljöökokonaisuudesta, joka on luokiteltu maakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi. Alueella on useita sotilashistoriallisia käyttökerrostumia. Vanhimmat tiedot sotilaskäytöstä Miettilässä palautuvat jo 1600-luvun lopulle.

Kasarminkankaan historiaa

Kasarminkangas kuuluu Kakkois-Suomen 1790-1808 rakennetun linnoitusketjun reservikasarmialueisiin. Värälän rauhan 1790 jälkeen Keisarinna Katariina II antoi käskyn sulkea kaikki Vanhasta Suomesta pääkaupunkiin johtavat tiet ja vahvistaa niiden risteyspaikkoja joko uusilla linnoituksilla tai vahvistamalla vanhoja. Tämän rakennustyön seurauksena, joka jatkui vuoteen 1808, Kaakkois-Suomeen nousi Pietaria suojaavan kolmen vahvan linnoitusketjun järjestelmä, jossa rajalinnoitusten selustaan rakennettiin kasarmeja reserveille, joista yksi Miettilään. Jo Suomen sodan jälkeen vuonna 1809 Kaakkois-Suomen linnoitukset lakkautettiin ja varuskunnat kävivät tarpeettomiksi.

Kasarminkangas on osa Miettilän rajakylää. Maa-alue n. 10,5 hehtaaria ja rakennukset ovat Rautjärven kunnan omistuksessa. Pitäjänkartan laatimisen aikaan (1945) kasarmialue oli kunnan hallintokeskuksena.

Vuoden 1878 asevelvollisuuslaki loi Suomelle ensimmäisen oman armeijan, joka on osaltaan toiminut suomalaisen kansallistunnon herättäjänä, vaalijana ja lujittajana. Vuosina 1881–1901 Kasarmikankaan alueella on toiminut Suomen ensimmäisen asevelvollisen sotaväen toimintapaikka, ja alueella on säilyn 1800-luvun lopun kasarmirakentamisen historiallinen todistusvoima. 

Perustettujen kahdeksan tarkk’ampujapataljoonan (ns. vanha väki) lisäksi muodostettiin 32 reservikomppaniaa, joihin rakennukset rakennettiin Yleisten töiden ylihallituksessa 1882 suunniteltuja tyyppipiirustuksia käyttäen. Suomen sotaväki hajotettiin vaiheittain vuodesta 1901 alkaen Venäjän Suomea kohtaan kohdistamien sortotoimenpiteiden yhteydessä. Miettilässä vanha kasarmialue jäi ensin valtiolle vuokratiloiksi, kunnes alue 1920-luvun puolivälissä myytiin Rautjärven kunnalle. Kasarminkankaan päärakennus Kuntala (nyk. Komendantti) toimi hallintorakennuksena. 

Nykytila

Alueen nykytila kuvastaa sen kerroksellista historiaa ja käytön jatkuvuutta, jossa rakennukset sekä muu kokonaisuus on löytänyt uutta käyttötarkoitusta ajan saatossa. Tänä päivänä Kasarminkangas toimii monipuolisena ja kehittyvänä museoalueena, jossa järjestetään erilaisia tapahtumia ympäri vuoden. Alueella on kaksi museota: Kollaa- ja Simo Häyhä-museo sekä Kotiseutumuseo. Suurin kesätapahtuma on perinteikäs Miettilä Kollaus. Lisäksi kesän aikana Kasarminkankaalla on useita pienempitä tapahtumia ja luentotilaisuuksia.

 

Kasarminkankaan rakennuksia

  • Komendantti eli upseerin rakennus, ent. Kuntala

    Komppanianpäällikön asunto ja kanslia; päätysisäänkäynnit liittyvät asuinhuoneisiin, jotka olivat harjoituskaudella muun päällystön käytössä. n. 1902–1904 vuokrattuna valtion virkamiehen asunnoksi; 1905–1916 nimismiehen asunto ja toimisto; 1918-1919 Suomen sotilasvankilan toimisto; 1922–1872 Rautjärven kunnantoimisto ja hallinnon kokouspaikka; 1970–1980-luvuilla sairasvakuutuksen paikallistoimisto ja Rautjärven metsänhoitoyhdistyksen toimitilat, yksi asuinhuoneisto; 1990-luvulta lähtien kyläläisten ja yhdistysten kokoontumistilana. Rakennus tunnetaan nykyisin nimellä Komendantti, ja se on kunnostettu sotahistoriakeskukseksi. Siinä on kokoustiloja, tutkijan huone sekä kotiseutunäyttely.

  • Terveystalo (oik.)

    Terveystalossa (rak. 1948) on ollut mm. äitiyshuolto ja neuvola, myöh. hammashoitola. Terveystalo kytkeytyy rakennustyyppinä laajempaan yhteiskunnalliseen ilmiöön, joka on lakisääteisen kunnallisen terveydenhuollon järjestäminen. Terveystaloa ennen paikalla oli ollut reservikomppanian miehistökasarmirakennus ja 1939 rakennettu suojeluskuntatalo (arkkit. J. Viiste), jonka sisään jäi miehistökasarmin hirsirunko. Suojeluskuntatalo tuhoutui jatkosodan alussa 1941. Terveystalo pystytettiin suojeluskuntatalon betoniperustukselle ja otettiin käyttöön syyskuussa 1948. Kasarminaikaisen lohkokivijalan sisään jäävä alue on tasattu maalla nurmialueeksi.

  • Sairashuone

    Vuoden 1901 jälkeen Sairashuone on ollut mm. väliaikainen kolerasairaala, Rautjärven suojeluskunnan käytössä, myöhemmin asuntona; vuodesta 1983 näyttelytilana, yläkerta vuodesta 1987. Rakennuksessa on nyt Kollaa ja Simo Häyhä -museo. Hirsirakennus on säilyttänyt hyvin alkuperäisen luonteensa.

  • Jääkellari

    Maan tasossa on kaksi ruokavarastoa, niiden alapuolella jääkellari, johon menee kahdet portaat rakennuksen molemmilta sivuilta. Rakennus on säilyttänyt alkuperäisen luonteensa. Materiaaleissa näkyy puukäsityön jälki.

  • Huvimaja

    Rakennus on säilyttänyt hyvin alkuperäisen luonteensa. Rakenteissa näkyy puukäsityön jälki. Säilyneillä reservikasarmialueilla alun perinkin harvinainen; nykyään ehkä vain yksi huvimaja jäljellä Miettilän lisäksi.

  • Rantasauna

    Rantasauna on siirretty 1940-luvun puolivälin paikkeilla Aunuksesta. Perinteikkään ulkoasunsa säilyttänyt hirsisauna sijaitsee maantien alapuolella Vekaruksen rannassa. Saunan historia on mielenkiintoinen. Jatkosodan aikana armeijalla oli Aunuksessa saha, jossa tehtiin rintamalle saunoja. Kun Aunuksesta tuli lähtö, niin valmiit saunahirret kuljettiin junalla Suomeen. Rajavartiosto käytti saunaa vuoteen 1955. Sittemmin se on ollut kunnan asuntojen vuokralaisten käytössä. Saunan lautaseinäinen kylkiäinen on tehty jälkeen päin.

  • Paloasema (vas)

    Paloasema (1962) käsittää letkutornin, autotallin ja asuinhuoneiston. Rakennuksessa on näkyvissä rakennusajankohdalle luonteenomainen matala rakennustapa ja koristelematon tyyli. Maalaispitäjissä oli tavallista rakentaa paloasema lähelle kunnantaloa. Autotallissa sijaitsee museon näyttelytiloja.

  • Talli-liiteri

    Ulkorakennus (talli kahdelle hevoselle, kalusto- ja työvälinevajat, puuvajat ja käymälä vakinaiselle väelle); nykyinen on lähdetietojen mukaan rakennettu kasarmitoiminnan päättymisen jälkeen vanhan paikalle. Muu osa on rakennettu myöhemmin.

  • Varasto, lisäosassa ammuntasimulaattori

    Kasarmialueen luonteeseen sopiva puurakenteinen ulkorakennus. Rakennusajankohta ei toedossa, vanhin osa rakennettu n. 1940-luvulla.

Kasarminkankaan alueen sotahistorialliset taustat

  1. 1
    1680-1700 luku

    1680–1700-luku Miettilän kylään sijoitettiin ruotujakojärjestelmän alussa kaksi puustellia eli sotilasvirkataloa.

  2. 2
    1718–1721

    1718–1721 Miettilän Kasarmikankaan käyttö sotilastukikohtana on saattanut alkaa jo Suuren Pohjan sodan miehityskauden eli Isonvihan
    aikaan, etenkin ajanjaksolla, jolloin perimätiedon mukaan venäläistä sotaväkeä oli majoitettuna väliaikaisesti Miettilään.

  3. 3
    1790–1808

    1790–1808 Venäläiset rakensivat Kaakkois-Suomeen Pietaria suojaavan kolmen vahvan linnoitusketjun järjestelmän, jossa rajalinnoitusten
    selustaan rakennettiin kasarmeja reserveille ja näille ”selustakasarmit”, Miettilä lukeutuu jälkimmäisiin.

  4. 4
    1881–1901

    1881–1901 ”Vanhan väen” eli Suomen suuriruhtinaskunnan aikaisen sotaväen reservikasarmi.

  5. 5
    Talvisota 1939–1940.

    Talvisota 1939–1940. Rautjärveläisille Kollaa symbolisoi koko talvisotaa, sillä pitäjäläisten tappiot siellä olivat asukaslukuun nähden kaikkein
    suurimmat. Miettilän historiallisella kasarmialueella järjestetyissä Rautjärven suojeluskunnan harjoituksissa luotiin osaltaan sitä henkeä, jolla
    talvisota kestettiin.

  6. 6
    1983 - nykyhetki

    Reservikasarmialueella, sen entisessä sairastuvassa aloitti vuonna 1983 toimintansa Kollaa ja Simo Häyhä -museo, joka on talvisodan erikoismuseo. Museo toimii edelleen ja on avoinna kesäisin. Talvikaudella sovittaessa.

Miettilän Kasarminkangas

Käyntiosoite

Kuntalanraitti 13
56710 Rautjärvi
Avaa kartta