Opiskelijan tuki
Opiskelijoiden hyvinvoinnin tukeminen ja oppimisen edistäminen on meille tärkeää. Rautjärven lukion opiskelijoille on tarjolla useita tukimuotoja oppimiseen, sosiaalisten pulmien ratkaisemiseen ja uraohjaukseen. Opiskelijoille tarjottavasta tuesta vastaavat yhteistyössä koulun henkilöstö sekä alueen sosiaali- ja terveyspalvelut. Lukiossa panostetaan myös vertaistukeen muun muassa tutortoiminnalla.
Ryhmäohjaus
Jokaiselle lukion vuosiluokalle on nimetty oma ryhmänohjaaja, joka seuraa ryhmänsä opiskelijoiden opiskelumenestystä ja koulunkäyntiin liittyviä asioita, tiedottaa ryhmälleen koulun käytänteistä ja pitää yhteyttä opiskelijoiden huoltajiin. Opiskelija ja huoltaja voivat myös ottaa itse yhteyttä ryhmänohjaajaan aina, kun nuoren koulunkäynnistä herää kysyttävää. Ryhmänohjaajaan voi ottaa yhteyttä Wilman kautta, sähköpostitse (etunimi.sukunimi@rautjarvi.fi) tai soittamalla opettajainhuoneeseen, p. 040 181 4023.
Ohjaajat
1. vuosiluokka Eija Salminen
2. vuosiluokka Antti Tullinen
3. vuosiluokka Ville Jakoaho
Tukiopetus
Tukiopetusta voidaan järjestää niille opiskelijoille, jotka ovat tilapäisesti jääneet opinnoissaan jälkeen esim. sairauden tai muun vastaavan syyn takia. (Huom! Lomamatka ei riitä syyksi.) Opiskelija sopii tukiopetuksen järjestämisestä ko. oppiaineen opettajan kanssa. On tärkeää, että opiskelija on itse aktiivinen tukiopetuksen pyytämisessä. Tukiopetusta kannattaa pyytää hyvissä ajoin.
Erityisopetus
Jos tuntuu, että tukiopetus ja muu aineenopettajan antama tuki ei riitä, kannattaa kääntyä erityisopettajan puoleen. Erityisopettaja auttaa selvittämään oppimisen pulmia, ja vastaa muun muassa oppimis- ja lukivaikeustestauksesta sekä jatkotutkimuksiin ohjaamisesta. Erityisopettaja myös valmistelee lukilausuntoja ylioppilaskokeiden erityisjärjestelyhakemuksia varten, konsultoi aineenopettajia ja suunnittelee opiskelijan tarvitsemia oppimisen tuen keinoja yhdessä aineenopettajien kanssa.
Opinto-ohjaus
Opinto-ohjauksen tavoitteena on opiskelijan itsetuntemuksen parantaminen, opiskelutaitojen kartuttaminen ja ammatinvalinnan tukeminen. Opinto-ohjaus toteutetaan lukiossa opinto-ohjaajan, ryhmänohjaajan ja aineenopettajien yhteistyönä.Luokkamuotoisessa opinto-ohjauksessa painotetaan lukion alkuvaiheessa lukiokäytänteisiin perehdyttämistä ja opiskelun ohjausta. Jokaisen lukiolaisen kanssa tehdään henkilökohtainen opiskelusuunnitelma lukioajalle. Lukiokoulutuksen päättövaiheessa korostuvat uranvalinnan suunnittelu ja jatko-opintoihin ohjaus.
Etsivä nuorisotyö
Lukiolainen tai lukiosta valmistunut voi hyödyntää muun muassa jatko-opintoihin, työelämään, arjen hallintaan ja erilaisten palveluiden löytämiseen liittyvissä asioissa myös kunnan etsivän nuorisotyöntekijän palveluita. Etsivään voi ottaa yhteyttä paitsi nuori itse, myös hänen vanhempansa, ystävänsä, sukulaisensa, naapurinsa ym., jotka haluavat auttaa nuorta.
Opiskeluhuolto
Opiskeluhuoltotyöllä pyritään tukemaan oppilaan kasvua ja kehitystä sekä ehkäisemään syrjäytymistä. Opiskeluhuoltotyön toteuttamista kuvataan opiskeluhuoltosuunnitelmassa. Opiskeluhuoltotyötä organisoi koulussa erikseen nimetty opiskeluhuoltoryhmä, jonka työ painottuu yhteisölliseen ja ennaltaehkäisevään hyvinvointityöhön.
Lukion sosiaalityön ammattilainen on kuraattori, ja hänen työhönsä kuuluu sekä yksittäisten opiskelijoiden että koko kouluyhteisön hyvinvoinnin tukemista. Kuraattori tekee yhteistyötä kodin ja koulun kanssa tavoitteenaan tukea nuoren kehitystä sekä ehkäistä ongelmatilanteita ja löytää keinoja niistä selviytymiseen. Kuraattoriin voi ottaa yhteyttä, kun kotona, koulussa tai vapaa-ajalla tuntuu olevan pulmia. Hänet tavoittaa puhelimitse, sähköpostitse ja Wilman kautta. Kuraattoritoiminnasta vastaa Ekhva.
Terveydenhuolto
Lukion terveydenhuollossa toimivat terveydenhoitaja ja lääkäri. Lukiolaisille kuuluvat lisäksi hyvinvointiasemalla toteutettavat hammashoidon palvelut.
Terveydenhoitajien tehtäviä ovat terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät asiat sekä rajoitetusti sairauteen liittyvät asiat, mielenterveysasiat, päihde- ja seksuaaliterveysneuvonta. Päivystysluonteiset asiat voidaan ohjata terveyskeskukseen. Kutsunnanalaisten opiskelijoiden ennakkoterveystarkastukset tehdään oman oppilaitoksen terveydenhoitajalla. Terveydenhoitajan vastaanotto toimii lukion tiloissa maanantaisin, tiistaisin, perjantaisin ilman ajanvarausta klo 8–9.30.
Toisen asteen opiskelijoille tehdään sekä terveydenhoitajan että lääkärin tekemät terveystarkastukset.
Hammashoidon palvelut toimivat hyvinvointiasemalla, os. Viipurinkatu 6, Simpele, maanantaista torstaisin klo 8 - 16 ja perjantaisin klo 8 - 15. Hammashoitoon voi ottaa yhteyttä ajan varaamiseksi, siirtämiseksi tai peruuttamiseksi puhelimitse tai Ekhvan sähköisen asiointipalvelun kautta. Oikomiskäynneillä tulee olla irrotettavat oikomiskojeet mukana!