Siirry sisältöön
Ajankohtaista

Tietoliikenneyhteyksistä

7.11.2023 16.00

Kunta teki Liikenne- ja viestintävirasto Traficomille vetoomuksen ryhtymisestä välittömiin toimiin puhelin- ja viestintäverkkojen peruspalvelujen takaamiseksi ja yleispalveluyrityksen nimeämiseksi Rautjärven kunnan alueella.

Traficom on vastannut vetoomukseen seuraavasti: 

"Traficom on vuonna 2023 antamillaan päätöksillä nimennyt kolme teleyritystä internetyhteyspalveluiden tarjontaan velvollisiksi yleispalveluyrityksiksi [ei kuitenkaan mainitsen, mitkä nämä ovat] sekä kolme teleyritystä yleisten puhelinpalvelujen tarjontaan velvollisiksi yleispalveluyrityksiksi. Virasto on näissä päätöksissään arvioinut, että kaupallista 5 Mbit/s - laajakaistapalvelun tai puhepalvelun tarjontaa ei ole saatavilla kaikkiin vakinaisiin asuin- ja sijaintipaikkoihin tietyillä postinumeroalueilla.

--- 

Yleispalveluun kuuluvalla puhelinliittymällä on voitava soittaa ja vastaanottaa koti- ja ulkomaanpuheluja, käyttää hätäpalveluja ja käyttää muita tavanomaisia puhelinpalveluja. Liittymä voi olla joko kiinteä tai langaton.

--- 

Rautjärven kunnan alueelle ei ole nimetty erityistä yleispalveluyritystä, koska alueella on katsottu olevan riittävästi kaupallista tarjontaa. Tämä on perustunut operaattorien ilmoittamiin tietoihin, joiden mukaan yleispalvelutasoiset puhelin- ja internetyhteyspalvelut ovat saatavilla kunnan alueen vakituisiin asuntoihin ja yritysten toimipisteisiin.

Traficom seuraa yleispalveluun kuuluvien viestintäpalvelujen saatavuutta myös tapauskohtaisella valvonnalla, joka perustuu viraston käsittelemiin asiakasvalituksiin. Yksittäisten viestintäpalvelujen saatavuusongelmien selvittäminen edellyttää käytännössä sitä, että virasto saa yhteysongelmista kärsiviltä käyttäjiltä tarkat tiedot ongelmasta (käyttäjän nimi ja yhteystiedot; osoite, jossa puhelin-/internetyhteyttä käytetään; teleyritys, jolta tarjousta on pyydetty). Jos ongelmaan ei näin löydetä ratkaisua, käynnistää virasto yleispalveluyrityksen nimeämismenettelyn viestintäpalvelujen saatavuuden turvaamiseksi." 

Traficom vetoaa kuuluvuuskarttoihin, jotka eivät ole paikkansa pitäviä. Pyydämmekin nyt jokaista kuntalaista, vapaa-ajan asukasta ja vierailijaa tekemään sähköisen ilmoituksen Traficomille aina, kun puhelin- tai nettiyhteys katkeilee.