Siirry sisältöön
Ajankohtaista

Virtavesionnistumisia Itä-Suomesta

Pertti Salolainen.JPG
10.6.2024 17.00

Rautjärvellä vietettiin virtavesiteemaista viikonloppua, joka aloitettiin perjantaina 7.6. Onnistumisia Itä-Suomesta -kutsuvierasseminaarilla Simpeleen koululla.


Seminaarin aikana kuultiin hengästyttävän laaja katsaus siitä, miten lukuisia vaellusesteitä on poistettu koko Kaakkois-Suomen ja Savo-Karjalan alueilla. Poistettujen vaellusesteiden määrä on yllättävänkin suuri, eivätkä läheskään kaikki ole koko- ja hintaluokaltaan Hiitolanjokeen verrattavia. Päivän esitykset olivat kiinnostavia ja suurempikin joukko ehkä haluaisi niihin tutustua. Seminaarin järjestäjät kartoittavat mahdollisuutta saada niitä esille jollekin sopivalle alustalle.  

Seminaarin aluksi Kaakkois-Suomen ELYn asiantuntijat esittelivät alueen poistettuja vaellusesteitä ja sen jälkeen kuultiin vastaava katsaus Savo-Karjalan alueelta.  Maa- ja metsätalousministeriön Perttu Tamminen esitteli Nousu-ohjelmaa ja ympäristöministeriön Antton Keto käsitteli virtavesiä ennallistamisen näkökulmasta. Valtioneuvoston kansliasta saatiin valtiosihteeri Risto Artjoen tervehdys videon välityksellä ja kuultiin Palokin tämänhetkisestä tilanteesta mainiten myös seuraavana päivänä tulossa olevat yleisöjuhlat. Ministeri ja WWF Suomen kunniapuheenjohtaja Pertti Salolainen kertoi virtavesien suojelun historiasta suhteessa nykypäivään.

Paikallisesta näkökulmasta kiinnostavaa oli erityisesti Hiitolanjoki, jota kunnanjohtaja Harri Anttila ja Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö Ekvasin toimitusjohtaja Hanna Ollikainen käsittelivät omissa esityksissään. Onnistuminen on sekin, että lähitulevaisuudessa päästään vapauttamaan WWF Suomen toimesta vielä tärkeä Kurunkoski Torsanjoesta, ja sen jälkeen Laatokasta nousevilla lohilla ja taimenille on pääsy isoon ja kylmävetiseen Torsajärveen.

Seminaarilla aloitettiin myös Maailman Vaelluskalapäivän juhlistaminen hieman virallista päivää myöhemmin. Sen kunniaksi salossa liehui Vaelluskalapäivän lippu. Seminaarin järjestivät Kaakkois-Suomen ELY ja WWF Suomi yhteistyössä Rautjärven kunnan kanssa.

Lisätietoja:

Sini Javanainen
Rautjärven kunta
sini.javanainen@rautjarvi.fi
p. 040 581 8040

Kuvat: Sini Javanainen